September 3, 2014

O kozjem siru

Koliko je zdrav kozji sir?

Proteini, vitamini i zdrava masnoća koju nam nudi kozji sir u kome su ugljeni hidrati jako malo zastupljeni dovoljan su razlog zašto ovaj sir mnogi vide kao lek. Zbog visokog sadržaja proteina preporučuje se u trudnoći, sportistima i osobama koje su često izložene većim fizičkim naporima. Teretana će Vam sigurno lakše pasti ako ste u ishranu uvrstili kozji sir čiji sastav je skoro idealno izbalansiran za sportske aktivnosti.

Proteini iz proizvoda od kozjeg mleka su proteini koji se brzo apsorbuju i direktno snabdevaju mišiće energijom i aminokiselinama. Zbog toga obezbeđuju i brz oporavak mišića posle iscrpljujućih treninga.

Može se konzumirati i kao zamena za meso, a pedijatri ga često preporučuju u prehrani dece i starije bebe, zbog minerala koje sadrži kao što su kalcijum, magnezijum, fosfor… a koji su jako važni u formiranju koštanog sistema.

Kozji sir je od davnina poznat po lekovitim svojstvima. Njegova lekovitost dolazi do izražaja redovnom konzumacijom. Tako kozji sir snižava nivo šećera i holesterol, ima dokazana antikancerogena svojstva, leči probleme s disajnim putevima..

 

Kozji sir kao pomoćno lekovito sredstvo

Kozji sir blagotvorno utiče na digestivni trakt odnosno probavni sistem. Poboljšava rad bubrega a preporučuje se i u prevenciji i terapiji kod oboljenja jetre (masna jetra, ciroza, mononukleoza). Može pomoći i kod problema sa osteoporozom, povišenim krvnim pritiskom i kod nekih upalnih procesa.

Visok nivo kalijuma u proizvodima od kozjeg mleka pomaže u zaštiti organizma od kardiovaskularnih bolesti.

 

Kozji sir za dobro raspoloženje

Kozji sir sadrži kiselinu – triptofan poznatu kao prirodni sedativ. Ova supstanca stimuliše lučenje serotonina – hormona zaduženog za dobro raspoloženje. Zato, kada ste nervozni i premoreni, gricnite malo kozjeg sira u vidu ukusne salate sa sezonskim povrćem. Poboljšaćete raspoloženje, utolićete glad , a nećete se opteretiti suvišnim mastima i kalorijama.

Povedite se za primerom uspešnih sportista i nutricionista pa i gastronoma koji znaju sve tajne kozjeg sira i kako on pozitivno utiče na sveukupno zdravlje.

 

Kozji sir za jači imunitet

Poput kozjeg mleka i kozji sir je poznat po tome što jača imuni sastav organizma. Ako Vam je zdravlje na vrhu prioriteta, uvrstite u svoj jelovnik kozji sir koji ste nabavili od proverenog proizvodjača.
Poput kravljeg, i kozji sir je najmanje mastan kad je mlad. Zato je sirovi mladi kozji sir dobar pri držanju iscrpljujućih dijeta, a naročito jer nema mnogo kalorija, ni ugljenih hidrata.